Blog

Amenajare grădină – plantele ideale pentru zona urbană

Grădinile urbane pot fi o oază de liniște și confort dacă se respectă câteva reguli de amenajare grădină. Într-o astfel de grădină te poți bucura de natură, poți respira aer curat și te poți relaxa, chiar și într-un oraș agitat. Cu toate acestea, amenajarea unei astfel de grădini în plină zonă urbană poate fi o adevărată provocare în ceea ce privește alegerea plantelor potrivite, din cauza condițiilor specifice orașului, cum ar fi poluarea și lipsa spațiului. Cu toate astea, există o mulțime de plante care se adaptează foarte ușor la orice mediu. Acestea sunt capabile să supraviețuiască în condiții de poluare, perioadă de creștere scurtă și spații mici.

 

Iată o parte dintre plantele ideale pentru amenajarea unei grădini urbane:

 

Plante suculente

Acestea sunt o alegere excelentă pentru grădinile urbane, deoarece sunt plante cu puțină întreținere și cu o nevoie redusă de apă. Totodată, aceste plante nu necesită prea mult pământ, deci pot fi plantate într-un spațiu mic sau direct în ghivece.

 

Plante medicinale 

Plantele medicinale cum ar fi mușețelul, menta și lavanda sunt perfecte pentru grădinile urbane, deoarece sunt plante cu întreținere redusă. De asemenea, aceste plante sunt benefice pentru sănătate și pot fi folosite pentru a face ceaiuri sau uleiuri esențiale.

 

Plante comestibile

Plantele comestibile, cum ar fi legumele și fructele mici, sunt ideale pentru grădinile urbane, deoarece pot fi cultivate cu ușurință în ghivece. Aceste plante nu ocupă mult spațiu și pot fi amplasate în balcon sau pe terasă.

 

Plante cu frunze perene
Plantele cu frunze perene sunt ideale pentru grădinile urbane, deoarece rămân verzi tot timpul anului, oferind astfel un aspect natural și frumos. Aceste plante pot fi folosite pentru a acoperi pereții unui balcon, indiferent de dimensiunea acestuia, grădinile verticale fiind foarte populare printre iubitorii de natură.

 

Plante cu flori

Plantele cu flori sunt o alegere excelentă pentru grădinile urbane, deoarece adaugă culoare și vitalitate în spațiul urban. Plantele cu flori cum ar fi petunia, begonia și trandafirii pot fi plantate în ghivece sau jardiniere și pot fi așezate în balcon sau terasă.

 

Iată două idei de amenajare a unei grădini de oraș:

Grădina mediteraneeană

 

  • Alege plante care se potrivesc climatului mediteraneean, cum ar fi lavanda, rozmarinul, salvia sau oleandrul. Aceste plante vor aduce un aer proaspăt în grădina ta de oraș.

 

  • Dacă ai în proprietate o casă pe pământ, poți crea un drum de pietriș de la poartă până la grădină și poți adăuga, totodată, câteva straturi de plante cărora să le poți admira frumusețea în plimbările tale de seară. În același timp, alege spre cultivare pomi mai înalți precum măslini, iar în spatele acestora poți opta pentru arbuști ornamentali mai mici pentru a crea un ansamblu de forme și dimensuni. De reținut că înălțimea copacilor este importantă deoarece trebuie să se potrivească cu spațiul și arhitectura casei.

 

  • Adaugă o zonă de relaxare, cum ar fi un colț de terasă sau un mic foișor în care să poți savura cafeaua de dimineață sau un pahar de vin seara.

 

Grădina urbană organică

 

  • Începe prin a alege un spațiu de amenajare grădină care să beneficieze de mult soare și unde să poți avea acces ușor la apă. Dacă nu ai prea mult spațiu disponibil, poți să folosești o cutie de grădinărit sau un sistem de plante suspendate pe perete.

 

  • Plantează legume și fructe, dar și ierburi aromate, cum ar fi roșii, castraveți, busuioc și mentă. Totodată, asigură-te că ai îndeajuns de mult spațiu între plante și o soluție bună de drenare.

 

  • Creează un sistem de irigare prin picurare pentru a ușura munca și pentru a economisi apă.

 

  • Adaugă plante care atrag insectele polenizatoare, cum ar fi floarea-soarelui și Echinacea, astfel vei avea o grădină animată ca în mijlocul naturii.

 

  • Integrează în ansamblul grădinii o zonă lounge pe care s-o personalizezi după placul inimii – scaune din ratan, pergole și umbrele etc. – și din care să admiri grădina ta de vis.

 

Sperăm  că aceste idei te-au inspirat să începi amenajarea grădinii tale urbane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *